Brandsäkerhet
Här har vi samlat information om hur du ska bete dig om det börjar brinna i ditt hus, samt några tips om hur du kan förebygga brand i ditt hem.
Skydda dig och dina grannar vid brand
Tryck på länken ovan för att läsa broschyren om hur du skyddar dig och dina grannar vid brand, eller läs nedan.
Om det börjar brinna
Rädda
Det första och viktigaste steget är att du räddar dig själv och andra människor som är i fara. Stäng dörrar efter dig, det fördröjer både brandens förlopp och den farliga rökens spridning.
Varna
Varna andra i närheten, så att även de kan sätta sig i säkerhet.
Larma
När alla är i säkerhet ska Du larma räddningstjänsten genom att ringa SOS på telefonnummer 112. Där ska Du så snabbt som möjligt ge information om vad som hänt.
Släck
Om det rör sig om en brand, och när allt ovan är gjort kan du själv försöka släcka elden. Dock är det mycket viktigt att Du gör det på ett säkert sätt och ser till att inte riskera Din egen hälsa. Om Du inte kan släcka, stäng in elden! Det fördröjer brandförloppet.
Tips för att förebygga brand
1. Brandvarnare
Kontrollera brandvarnaren lite då och då. Det räcker inte med att bara kontrollera batteriet. Blås ut ett ljus under brandvarnaren, först då vet du att den reagerar på brandpartiklar. Placeringen av brandvarnaren bör vara i taket och i närheten av sovrummet.
2. Vid matlagning
Torrkokning på spisen är en vanlig brandorsak. Även fett och oljor vid matlagning kan få för hög temperatur och fatta eld. Brinner det i en gryta flytta kastrullen från kokplattan. Kväv elden med ett lock. Släck aldrig brinnande fett med vatten! Rengör spisfläkten regelbundet för att minska brandrisken.
3. Levande ljus
Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn. Använd ljusstakar och ljus-dekorationer som inte är brännbara och se till att ljus inte är placerade på något ställe där eld lätt kan ta fart.
4. Elutrustning i hemmet
Fel i elektriska apparater och ledningar är en vanlig orsak till brand. Se till att kontakter inte glappar och byt ut trasiga vägguttag/kontakter (kontakta Stockholmshems felanmälan för hjälp). Går dina säkringar ofta sönder – kontakta en elektriker för felsökning. Dammsug bakom kyl o frys. Apparater som man ofta glömmer stänga av (kaffebryggare, strykjärn etc) kan det vara bra att koppla till en timer. Se till att TV:n står luftigt. Dra ur el- och antennsladden till TV:n vid åskväder.
5. Blinkande lysrör – en brandfara
Byt ut blinkande eller glödande lysrör, de kan börja brinna.
6. Skaffa en släckutrustning
En godkänd handbrandsläckare rekommenderas för hemmabruk. Lär dig hur den fungerar innan det blir för bråttom. Handbrandsläckare kan du köpa på de flesta stormarknader. Även en del försäkringsbolag säljer släckutrustning till bra priser.
Brand och rök i trapphus
Stäng in branden
Brinner det i Din lägenhet - ta Dig ut och stäng dörren efter Dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort. Larma 112.
Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt - stanna i Din lägenhet och håll dörrar och fönster stängda! Röken är livsfarlig och dödar snabbt. Larma 112. Räddningstjänsten hjälper Dig ut. Din lägenhet kan stå emot brand och rök i 30 till 60 minuter.
Trapphuset – en utrymningsväg
Vid en eventuell brand kan trapphuset vara en av dina utrymningsvägar. En cykel, barnvagn eller en kasse med returpapper kan försvåra en utrymning om det skulle börja brinna i ditt hus. Detta gäller även om ambulanspersonal behöver komma fram med en bår. Trapphuset måste därför alltid hållas fritt från föremål.
Tips!
På Storstockholms brandförsvars webbplats hittar du checklistor för brandskydd i hemmet. Se mer information på www.storstockholm.brand.se
Ingen brandvarnare?
Observera att du är skyldig att se till att din lägenhet är utrustad med en fungerande brandvarnare.
I adventstider
1. Lämna aldrig ett ljus utan uppsikt!
2. Den som tänder ett ljus har ansvar för att det släcks!
3. Placera inte tända ljus tillsammans!
4. Se upp så inte adventsstakens första ljus brinner ned för långt!
Återigen; Kontrollera att batterierna i er brandvarnare fungerar!
Sidan uppdaterad 2021-02-05, AR